Mi Soba
Tradisional
Jepun

soba

Alasan

Kenapa Mi Soba Jepun amat terkenal di kalangan selebriti di antara dunia?

WASHOKU (makanan Jepun) telah menjadi terkenal di seluruh dunia sejak ‘Masakan Jepun’ atau ‘Makanan Kebudayaan Tradisional Jepun’ dimasukan ke senarai warisan budaya tidak ketara UNESCO (UNESCO Intangible Cultural Heritage) pada tahun 2013. Mi Soba adalah salah satu makan tradisional Jepun, asal usulnya dianggap berasal dari benua Cina tahun 9000 yang lalu. Ianya pada masa zaman Edo Jepun yang bertahun 400 yang lalu, Mi Soba dimakan oleh orang ramai seperti masa kini. Diet biasa Jepun seperti Mi Soba dapat menyumbang kepada panjang umur dan mencegah kegemukan badan secara diet rendah lemak haiwan serta penggunaan kemahiran “Umami”, iaitu kesedapan. Oleh sedemikian, diet Jepun adalah dikatakan sebagai pemakanan seimbang yang unggul.
Ukiyoe01 Ukiyoe02 Ukiyoe03 Ukiyoe04 Ukiyoe05 Ukiyoe06

Mi Soba - perkara-perkara yang perlu perhatian sebagai makanan Halal

Sup/Kaldu celup iaitu Men-tsuyu yang dimakan bersama dengan Mi Soba adalah perkara yang anda harus berwaspada terhadap hidangan Mi Soba sebagai makanan yang halal. Untuk meningkatkan rasa sup celup tersebut, kadang-kadang perasa seperti Sake (minuman keras Jepun) dan Mirin (arak masakan) akan ditambahkan. Shoyu (kicap masin) juga perlu dibagi perhatian kerana ia boleh mengandungi bahan alkoholik didalamnya. Ini kerana dalam proses membuat kicap masin Jepun, bahan alkoholik ditambahkan supaya dapat menpercepatkan/menrangsangkan proses penapaian kacang soya dan gandum (bahan yang diperlukan untuk kicap masin). Jadi, anda mesti berwaspada.
 
Syukurlah baru-baru ini, sup/kaldu Mi Soba dan kicap masin yang dijamin halal dan bebas gluten ada dijual. Pilihan itu adalah yang lebih selamat dan tenang.

Keindahan Mi Soba Jepun

Dengan Mi Soba yang berkandungan 100% gandum kuda, anda dapat menikmati aroma maksimum tepung gandum kuda yang asal.
Pada masa ini, makanan Jepun boleh senang didapati di serata dunia. Selain itu, restoran makanan Jepun juga semakin bertambah. Namun, apa yang agak menghairan, Mi Soba yang berkandungan 100% gandum kuda adalah jarang digunakan. Seperti Sushi dan Tempura, Mi Soba juga memang disukai ramai di Jepun, tetapi ia tidak beberapa digunakan di restoran makanan Jepun di luar negeri.
Mori-Soba

Mi Soba mewakili makanan Jepun

Memahami sejarah Mi Soba adalah memahami kebudayaan makanan Jepun yang canggih.

Mi Soba adalah sejenis hidangan Jepun yang biasa bersama dengan Sushi dan Tempura. Ianya memiliki sejarah yang panjang. Sejenis cara memotong tepung gandum kuda ke bentuk mi yang dipanggil “Sobakiri” telah tercipta pada zaman Edo. Pada masa ini, nama tersebut telah dipendekkan menjadi “Soba”. Selepas penciptaan “Sobakiri’, Mi Soba menjadi terkenal terutamanya di Edo (Tokyo) dan juga dihidangkan sebagai hidangan harian. Ia juga dihargai oleh pemerintah fuedal (fuedal lord) sebagai hadiah kepada keluarga Shogun. Perkembangan gandum kuda pada zaman Edo menjadikan ia sebagai wakil kebudayaan makanan Jepun, dan ia juga muncul di dalam sasteraan dan lukisan ‘Ukiyoe’.

Makanan sihat

Rakyat biasa di zaman Edo kenal!
Kuasa Mi Soba yang sihat

SOBA mempunyai imeg yang sihat, dan selama ini ia juga telah dikenali sebagai makanan yang sihat. Selama beratus-ratus tahun sejak zaman Edo, orang Jepun mempunyai pepatah seperti ini, “Jika anda tidak minum air SOBA, anda akan jatuh sakit!”.
Dari sudut saintifik, berbanding dengan gandum dan beras, SOBA mengandungi lebih bahan-bahan penting yang untuk kehidupan yang sihat.
Sebagai contoh, Rutin adalah bahan yang membantu mencegah penyakit yang berkaitan dengan gaya hidup. Poligenol yang juga biasanya terdapat dalam anggur merah, boleh membantu menjaga keanjalan pembuluh darah, mencegah tekanan darah tinggi, arteriosklerosis dan strok. Kalau makan satu ZARU SOBA (Mi Soba sejuk) setiap hari, anda boleh mengambil rutin yang diperlukan untuk mencegah penyakit yang berkaitan dengan gaya hidup.
 
 
 
Buckwheat Sead

 

 
Skin Beauty

Berkesan untuk mencantikkan kulit!

Adakah orang yang makan SOBA menjadi cantik?
Soba adalah makanan yang paling sesuai untuk mengekalkan kulit dan badan yang cantik!

Soba adalah hidangan bersesuaian bagi wanita-wanita yang ingin mengharapkan kesan-kesan kecantikkan dan juga baik untuk kesihatan. Kesan paling ketara ialah kesan pada kulit. SOBA mengandungi serat makanan yang perkaya, oleh sebab itu, Soba adalah berkesan untuk merangsangkan pengerakan usus dan membersihkan usus. SOBA sedang diketengahkan sebagai hidangan yang paling sesuai untuk mengoptimumkan "aktiviti usus" yang boleh menjadikan kulit anda cantik.

untuk restoran

Pemandangan Biasa

Anda boleh menikmati Mi Soba yang enak secara mi sejuk atau dengan sup panas. SOBA sejuk adalah sesuai dimakan dengan sayur-sayuran segar, jadi ia boleh dijadikan hidangan bergaya dan fotogenik seperti salad Mi Soba.

Selain itu, Mi Soba panas di Jepun biasanya disajikan dalam sup berasaskan kicap dan stok sup, Mi Soba juga enak disajikan dalam sup kari. Di negeri asing, pelbagai cara hidangan Mi Soba terdapat dikongsikan di media sosial, seperti mi pasta bersama masakan ikan salmon dan sayur-sayuran atau bersama sup Miso dan sup-sup negeri asing.

 
Dengan tren ke arah makanan sihat baru-baru ini,  lebih ramai orang memakan makanan yang bebas Gluten. Pasta yang dihidangkan di restoran pasta adalah masalah utama bagi orang yang mengamalkan diet bebas Gluten. Pengenalan kepada Mi Soba yang diperbuat daripada tepung gandum kuda sahaja (tanpa tepung gandum) boleh meluaskan asas pelanggan anda. Anda boleh menarik pelanggan macam, "Saya mahu makan mi spageti, tetapi saya tidak dapat sebab ahli keluargaku mengamal diet bebas Gluten.”

Selain daripada bebas Gluten, Mi Soba juga menu yang menarik kerana ia dijangka membawa pelbagai kesan untuk mencantikkan kulit, memperbaikan aliran darah dan sebagainya.
 
 
 
Sorted Sushi

Restoran makanan Jepun

Mi Soba sebagai makanan yang menyimpulkan hidangan utama.

Mesin ini membolehkan kami menghidangkan Mi Soba yang autentik tanpa mengupah tukang masak Mi Soba. Oleh sebab itu, kami boleh memperbagaikan menu-menu dan membezakan dengan restoran lain walaupun bilangan restoran Jepun yang berkembang pesat di luar negari sekarang.

 
 
 
Italian Pastas

Restoran makanan Itali dan Perancis

Gabungan dengang ramuan makanan Jepun

Dengan trend kesihatan global terkeni, bahan makanan yang bebas Gluten menarik banyak perhatian, dan juga hidangan baru yang memasak Mi Soba sedang dikembangkan mengikut tuntuan tinggi daripada pelanggan.

MESIN TOWARI

Peranti

Mesin Membuat Mi Soba

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Q and A 

FAQ
[soalan yang sering diajukan]

 

A; Ya, anda boleh memilih voltan dan frekuensi seperti berikutnya

AC110V (50 / 60Hz) atau AC220V (50 / 60Hz)  * disahkan UL/CE

A; Ya, anda boleh memilih bentuk yang sesuai

Kami mempunyai hampir semua jenis bentuk untuk negeri-negeri asing.

A; Kami akan menghantarkan bungkusan dengan DHL.

Kami akan menghantarkan bungkusannya dalam masa 1 hingga 2 hari bekerja.

A; Kami akan mengeluarkan invois untuk anda,

Maka anda boleh menyelesaikan pembayaran melalui PayPal.

komen dari pengguna

Maklum Balas
[Feedback]

Di bandar-bandar yang telah menjadi tumpuan utama trend makanan dunia, seperti New York, San Francisco, Los Angeles, Paris, Milan dan London, sudah terdapat restoran-restoran Mi Soba yang juga hidangkan minuman arak Jepun (Sake). Nampaknya banyak penggemar masakan Jepun berada di bandar-bandar tersebut, tidak beberapa puas hati dengan makanan Jepun biasa yang sahaja.
Mi Soba adalah lazat kalau segar and dibuat dengan tangan, namun kami memikir bahawa pengupahan seorang tukang masak Mi Soba yang sebenar adalah amat susah. Jadi, kalau anda mendapat mesin Mi Soba, bukannya tukang masak Soba. Sama dengan tepung gandum kuda, garam dan air sahaja, anda boleh memulakan perniagaan dengan mudah.

Aroma mi adalah sangat wangi, dan tidak berbeza sikit pun dengan Mi Soba asli yang dibuat tangan.

Saya minat mesin ini kerana sesiapa pun boleh guna dengan mudah.

Italian Chef

Pasta SOBA yang bebas Gluten adalah salah satu menu yang paling disukai di restoran saya!